klassieke upside down cake met peer
Een taart die altijd in de smaak valt
Prep tijd: 30-40 min | wachttijd: 50 min | totale tijd: 1,5 uur
Normaalgesproken zou je bij het bakken van een cake of taart de topping met fruit op het beslag leggen of je zou het verwerken in het beslag zelf. Bij een upside down cake is dit net andersom en giet je het beslag juist over een laag met fruit en bak je de cake dus ‘upside down’. Ook wordt er vaak een karamel gemaakt bij een upside down cake die over het fruit gegoten wordt. Hierdoor karamelliseert het fruit nog tijdens het bakken, zo lekker! Voor het cakebeslag kan je zelf kiezen wat je lekker vindt. Je kan een basis cakebeslag gebruiken op basis van boter, eieren en bloem of je kan een cakebeslag maken op basis van olie als je zin hebt in een iets luchtigere cake. Ook kan je kan er natuurlijk voor kiezen om de taart plantaardig te maken.
Nog opzoek naar een leuk kerstcadeau? Voor mij is de multipro go van Kenwood echt 1 van mijn favoriete keukenapparaten. Deze werkt als een kleine foodprocessor, mar je kan er ook een opzet stuk opzetten die alles in julienne of in plakjes snijdt. Ideaal als je bijvoorbeeld deze peren upside down cake wilt maken.
Zo maak je de cake
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de peren door de helft in de lengte en snij daarna met behulp van de MultiproGo in dunne plakjes.
Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de springvorm in en verdeel de plakken peer over de bodem van de springvorm.
Mix vervolgens de roomboter in de keukenmachine met de suiker.
Voeg nu de yoghurt en een voor een de eieren toe en mix tot een glad beslag.
Voeg nu de bloem met het bakpoeder toe samen met het vanille extract en een snuf zout. Mix tot een glad beslag.
Maak ook ondertussen alvast de karamel. Verhit de boter in een pannetje en voeg daarna de suiker toe. Laat voor een paar minuten op laag vuur koken tot een gladde karamel.
Giet de karamel over de peer heen in de springvorm en giet daarna het beslag in de springvorm en verdeel deze goed over de vorm.
Bak de cake in de oven voor zo’n 50-55 minuten tot deze mooi goudbruin gebakken is.
Ingrediënten voor 1 cake (springvorm 26 cm)
200 g suiker (basterdsuiker of kristalsuiker)
200 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
4 eieren
250 g bloem
7 g bakpoeder
75 g yoghurt
1 tl vanille extract
4 handperen
Snuf zout
Karamel
50 g ongezouten roomboter
75 g donkere basterdsuiker
Benodigdheden
Kenwood keukenmachine
Kenwood MultiproGo of andere foodprocessor met snij functie (eventueel)
Springvorm 26 cm