Mini citroen maanzaad tulband cakejes met frambozen en roomkaas

 

Frisse zomerse tulband cakejes!

Prep tijd: 40 min | Oventijd: 30 min | wachttijd: 20 minuten | Totale tijd: 1 uur en 30 minuten

Deze mini tulband cakejes zijn toch zo lekker! En niet alleen heel lekker, maar ook echt een eye catcher om op tafel te zetten. Een tulband cake is altijd een succes om te serveren aan je gasten, maar hoe leuk is het om deze mini tulband cakejes te serveren. Leuk als afsluiter van een brunch of gewoon lekker voor bij de koffie tijdens een speciale gelegenheid.

In plaats van frambozen zou je de cakejes ook bijvoorbeeld kunnen garneren met aardbeien, vijgen of bramen. Al het zomerfruit past goed bij deze cakejes en bij de frisse citroensmaak.

In het recept gebruik ik ook karnemelk. Niet iedereen is fan van karnemelk. Zelf drink ik dit ook nooit, maar ik gebruik het wel vaak in cakes en taarten. De karnemelk heeft namelijk een zuurtje en dit zuurtje reageert op het bakpoeder of de bakingsoda. Hierdoor wordt de cake uiteindelijk lekker luchtig. Heb je geen karnemelk in huis? Maar wel een andere soort melk? Geen probleem! Voeg dan een beetje citroensap of azijn toe aan de melk en laat even kort staan. Dit mengsel kan je uiteindelijk toevoegen aan het beslag en vervangt de karnemelk.

 
 

Zo maak je deze mini tulband cakejes

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

  2. Mix de suiker met de zonnenbloemolie. Voeg daarna het ei toe en mix goed door.

  3. Voeg nu beetje bij beetje het bakmeel met het zout toe en mix tot een glad beslag.

  4. Voeg nu de karnemelk langzaam toe en vervolgens het citroen rasp en sap. Mix als laatst nog het maanzaad door het beslag heen.

  5. Snij de frambozen klein en besprenkel deze met wat bakmeel, mix door elkaar.

  6. Vet de vormpjes in met bakspray of boter en verdeel het beslag over de vormpjes. Vul ze niet te ver, want je gaat nu de frambozen nog verdelen over de vormpjes en druk deze voorzichtig in het beslag in de vormpjes. Ook zal het beslag zal nog rijzen in de oven dus zorg dat de vormpjes niet te vol zitten.

  7. Bak de cakejes in de oven voor zo’n 25-30 minuten tot ze mooi goudbruin gebakken zijn. Laat ze afkoelen.

    Topping

  8. Mix de roomkaas met de roomboter en poedersuiker tot een gladde crème.

  9. Giet de crème in een spuitzak en spuit kleine toefjes op de tulband cakejes.

  10. Snij de frambozen door de helft en leg deze op de roomkaas topping.

  11. Garneer als laatst nog met de verse tijm en rozenblaadjes.

Ingrediënten voor 8 tulband cakejes

140 g zelfrijzend bakmeel (+ een beetje extra voor de frambozen)

50 g suiker

1 citroen (rasp en sap)

1 ei

snufje zout

40 ml karnemelk

25 ml zonnebloemolie

2 el maanzaad

100 g frambozen

Topping

50 g roomkaas

50 g zachte roomboter

50 g poedersuiker

8 verse frambozen

Takjes verse tijm

Gedroogde rozenblaadjes (eventueel)

Benodigdheden

Mixer

Mini tulband cake vormen (siliconen)

Spuitzak

Geniet!