Hartige taart van filo met prei, spinazie, courgette, feta en dille

 

Creatief zijn met de groentes in huis

Prep tijd: 30 min | baktijd: 45 min | Totale tijd: 1 uur en 15 minuten (plus 2 uur ontdooien van filodeeg)

Creatief zijn met de groentes in huis! Ik kook eigenlijk altijd wel op gevoel en probeer ook bewust om te gaan met alle groentes en ingrediënten die wij thuis hebben liggen. Vaak zijn we nog geneigd om snel naar de supermarkt te gaan om weer nieuwe ingrediënten te kopen, maar vaak kan je al zo creatief zijn met de groentes in huis. Deze quiche kan je ook gemakkelijk aanpassen met andere ingrediënten en maken met groentes die je bij jou in de koelkast hebt liggen. De basis van de quiche is heel makkelijk en hij staat ook zo op tafel. Koud of warm, dat maakt voor deze quiche niet uit. Vaak vind ik het zelfs ook nog wel lekkerder als de quiche al een nacht in de koelkast heeft gestaan :)

 
 

Zo maak je het

  1. Ontdooi het filodeeg in de verpakking. Dit kan je het beste al even van tevoren doen. Laat het filodeeg niet buiten de verpakking ontdooien, hierdoor droogt het uit. Verwarm daarna de oven alvast voor op 180 graden.

  2. Rasp de courgette en knijp het vocht uit de courgette. Anders wordt de hartige taart te nat van binnen als je dit niet doet. Je kan dit met je handen doen of de courgette rasp in een theedoek leggen en dan het vocht eruit knijpen.

  3. Snij daarna de prei in dunne ringen (hou hierbij een klein handje opzij om als laatst over de quiche te strooien) en snij de knoflook en dille fijn. Fruit de knoflook in een scheutje olijfolie in de pan en voeg daarna de prei toe. Bak dit samen even kort en voeg dan steeds een beetje spinazie toe tot deze helemaal geslonken is. Bestrooi met een snufje zout en peper, zet het vuur uit en roer de courgette en de dille door het mengsel.

  4. Klop in een kom de eieren op met de room en brokkel 1/3 van de fetakaas in het mengsel. Voeg ook een beetje zout en peper toe.

  5. Smelt de boter in een klein pannetje en smeer daarna elk filovel in met de roomboter. Vet de quichevorm in en leg de foliovellen steeds een klein beetje over elkaar heen in quichevorm. Ik gebruikte zelf een vorm van 18 x 28 cm. Je zou ook kunnen kiezen voor een ronde quichevorm. Stort daarna eerst de groentes in de vorm en giet daar het ei mengsel overheen. Beleg als laatst de quiche met de overgebleven preiringen en bak in de oven voor zo’n 40-45 minuten.

  6. Haal de quiche uit de oven en brokkel de laatste fetakaas over de quiche heen. Garneer als laatst nog met een paar takjes verse dille.

Ingrediënten voor 3-4 personen

6 vellen filodeeg

1 courgette

Halve prei

300 g verse spinazie

2 knoflookteentjes

4 eieren

200 ml room

200 g feta

10 g verse dille (plus een beetje extra als garnering)

40 g ongezouten roomboter

Peper en zout

Olijfolie

Geniet!