Spicy pompoen falafel

 

Heerlijke huisgemaakte falafel met pompoen, peper en sesam. Lekker door een salade of op een pita broodje!

Prep tijd: 30 min | Oven tijd pompoen: 20 min | Wacht tijd: 1 uur | Bak tijd: 10 min | Totale tijd: 2 uur

Lekker ideetje voor vanavond? Ik ben helemaal fan van m’n spicy falafel recept en maak daarom ook vaak een hele boel in een keer en vries ik een groot gedeelte in voor als ik een keer minder tijd heb om te koken. Heerlijk voor door een salade of op een zelf gemaakt pita broodje. Wacht, zelf pita brood maken? Ja dat is ook heel makkelijk & leuk om te maken! Vind hier het recept voor huisgemaakte pita broodjes.

Falafel zelf maken neemt altijd wel wat tijd in beslag, maar ik vind het zeker de moeite waard! Als ik falafel maak zet ik het beslag altijd een half uurtje tot uur in de koelkast, hierdoor kan je uiteindelijk de falafel makkelijker vormen doordat het deeg minder plakkerig wordt. Je kan ook uiteindelijk zelf bepalen hoe je de falafel bakt. Vaak wordt het ook gefrituurd, maar omdat dat minder gezond is doe ik het juist in de oven, in de Airfryer of ik bak het in de pan.

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200*C. 

  2. Schil de pompoen en snij in blokjes van ongeveer 2 cm. Leg de pompoen blokjes op een bakplaat en besprenkel met een beetje olijfolie, cayenne poeder en peper en zout. Rooster in de oven voor zo’n 20 minuten tot ze gaar zijn en laat daarna afkoelen. 

  3. Snij de knoflook en rode peper in grove stukken en laat de kikkererwten uitlekken. Als de pompoen is afgekoeld, doe deze in een foodprocessor samen met de kikkererwten, knoflook, rode peper, havermeel, 2 el olijfolie, kurkuma, cayenne poeder, komijn poeder en een beetje peper en zout en mix tot een glad deeg. Als je het falafel deeg voor een uur in de koelkast zet wordt het wat steviger en minder plakkerig waardoor je makkelijker falafel balletjes kan maken. 

  4. Mix ondertussen de broodkruimels en het sesamzaad en zet aan de kant. Maak van het falafel deeg balletjes en rol ze in de broodkruimels met sesamzaad. 

  5. Verhit een grote koekenpan met olie en bak de falafel voor een paar minuten. Als de onderkant goudbruin is, draai ze dan nog even om en bak de andere kant ook voor een paar minuten.

Ingrediënten voor 4 personen

350 g flespompoen

1 blik kikkererwten (400 g)

120 g havermeel (of andere)

2 teentjes knoflook

1 rode peper (zaadjes verwijderd)

2 tl cayenne poeder

1 tl komijn poeder

1 tl kurkuma poeder

15 g sesamzaad

30 g broodkruimels (paneermeel)

2 el olijfolie + extra voor het bakken

Peper en zout

Enjoy!