Hartige tompouce met zoete aardappel crème, basilicummayonaise en balsamico

 

Een feestelijk voorgerecht, leuk om te serveren tijdens de feestdagen!

Prep tijd: 30 minuten | Totale tijd: 45 minuten

Het ziet er culinair uit en het is ook nog eens heel makkelijk om te maken! Het enige wat je echt nodig hebt is een spuitzak zodat je de zoete aardappelcrème mooi zigzaggend op de tompouce kan spuiten. Een tompouce is normaal een gebakje en wordt natuurlijk gegeten als er iets te vieren is. Deze hartige tompouce ziet er ook echt feestelijk uit en zet het feestje op tafel.

 

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de bladerdeeg vellen alvast ontdooien

  2. Schil ondertussen de zoete aardappel en snij in kleine blokjes. Kook de zoete aardappel voor zo’n 10-15 minuten tot ze helemaal gaar zijn

  3. Snij ondertussen de bladerdeeg vellen door de midden. Klop het ei kort en besmeer de bladerdeeg met het eimengsel. Besprenkel daarna de helft van de vellen met de sesamzaadjes en een snufje zout, deze worden de bovenkant van de tompouce. Snij ook de cherry tomaatjes door de helft en besprenkel met de balsamico crème en wat zout en peper en leg in een kleine ovenschaal. Bak daarna het bladerdeeg en de cherry tomaatjes in het midden van de oven voor circa 15 minuten tot het bladerdeeg mooi goudbruin is geworden en de tomaatjes mooi geroosterd zijn

  4. Als de zoete aardappelen gaar zijn, mix het dan met de crème fraîche in een foodprocessor of met een staafmixer tot een gladde massa en maak verder op smaak met peper en zout. Laat even afkoelen en doe het mengsel daarna in een spuitzak en bewaar voor het opdienen

  5. Voor de basilicum mayonaise, mix de basilicum met de mayonaise in een foodprocessor en giet ook de mayonaise over in een spuitzak

  6. Voor het opdienen, spuit de zoete aardappelcrème zigzaggend op de onderste bladerdeeg krokantjes en leg de bovenste bladerdeeg krokant met de sesamzaadjes er bovenop. Spuit op de bovenkant verschillende zoete aardappel toefjes en basilicum mayonaise en maak af met de balsamico tomaten. Besprenkel het geheel nog met wat zout en peper en eventueel nog wat extra basilicum blaadjes

Ingrediënten voor 4 personen

Hartige tompouce

8 vellen bladerdeeg

1 el zwarte sesamzaadjes

1 ei

Zoete aardappelcrème

300 g zoete aardappel

2 el crème fraîche

Peper en zout

Basilicummayonaise

3 el mayonaise

15 g basilicum

Balsamico tomaatjes

4 cherry tomaatjes

1 el balsamico crème

Benodigdheden

2 spuitzakken

Foodprocessor

 

Eetsmakelijk!