Nacho's van huisgemaakte flatbreads, harissa tomaten salsa, zure room en ingelegde rode ui

 

Een verrassende variatie op de originele nacho’s.

Prep tijd: 1 uur | Wachttijd: 4 uur (door de ingelegde rode ui) | Totale tijd: 5 uur

Oeh deze nacho’s zijn echt om je vingers bij af te likken! Ik maak ook vaak huisgemaakte flatbreads voor bij de curry. Zo leuk om te doen! Al met een paar ingrediënten, die je al vaak standaard in huis hebt liggen, kan je deze flatbreads maken. Nog een kleine tip: ik maak vaak nog wat extra deeg en serveer de rest van de flatbreads op een borrelplank! 

 
 

Zo maak je het

  1. Maak de ingelegde rode ui minstens 4 uur van tevoren en het liefst een dag van tevoren. Hoe langer je de azijn laat intrekken in de rode ui, hoe rozer de rode ui van kleur wordt. 

  2. Haal de buitenste laag van de rode ui en snij de rode ui in lange slierten. Leg ze in een klein bakje en giet daar de appelciderazijn overheen. 


    Zo maak je het platbrood

  3. Mix de bloem, suiker, zout, gist en het lauwwarme water in een kom en mix tot een soepel deeg. Dit kan je doen met een keukenmachine en anders ook gewoon met de hand. Vet een grote kom in met een beetje olijfolie en leg daar het deeg in. Dek af met een vochtige theedoek en zet op een warme plek in huis voor een uur tot het deeg verdubbeld is in grootte. 

  4. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Besprenkel je keukenblad met een beetje bloem en rol elke deegbal uit tot een rond plat brood. 

  5. Verhit een pan op laag vuur zonder olie en bak elk platbrood voor een paar minuten. Als de onderkant mooi goudbruin is draai dan het platbrood om en besmeer de bovenkant met een beetje olijfolie en besprenkel daar lekker wat Za’atar overheen. Als de andere kant ook mooi goudbruin gebakken is kan je het brood van het vuur halen en de volgende bakken. 


    Let's make some nacho’s

  6. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  7. Verwijder de kroon van de tomaten en snij daarna de tomaten in kleine blokjes. Snij daarna ook de knoflook fijn en mix samen met de tomaten, harissa en fijngehakte peterselie in een kom.

  8. Snij het platbrood als een pizza in kleine puntjes en verdeel wat brood over de bodem van een (oven)schaal. Verdeel daar de helft van de tomatenblokjes overheen en strooi daar de helft van de kaas over. Herhaal dit nog een keer met de andere broodjes en het laatste van de tomaten en kaas. 

  9. Zet de schaal in de oven voor zo’n 8 minuten tot de kaas gesmolten is. Verdeel als laatst de zure room over de schaal samen met de ingelegde rode ui en garneer met nog een paar takjes peterselie.

Ingrediënten voor 1 schaal

Flatbread

500 g bloem

300 ml water (lauwwarm)

20 gr suiker

10 g zout

7 g droge gist

Olijfolie 

Za’atar

Ingelegde rode ui

1 grote rode ui

100 ml appelciderazijn

Harissa salsa

6 tros tomaten 

2 tl harissa poeder

1 knoflook teen

Bosje verse peterselie (en extra voor garnering)

Topping

125 ml zure room

100 g geraspte kaas

Verse peterselie

 

Enjoy!