Huisgemaakte pepernoten (kruidnoten)

 

De lekkerste huisgemaakte pepernoten!

Prep tijd: 10 min | Baktijd: 20 minuten | Totale tijd: 30 minuten

Pepernoten of kruidnoten? Officieel zijn pepernoten de soort taai taai koekjes, een van de echte traditionele Sinterklaas lekkernijen. Kruidnoten zijn officieel de knapperige speculaas koekjes die op dit moment wel het meest populair zijn. Tegenwoordig zijn de kruidnoten in alle soorten en smaken verkrijgbaar, ik ben er echt dol op! Kruidnoten worden vaak pepernoten genoemd, maar eigenlijk zijn de pepernoten dus iets heel anders. Stiekem noem ik zelf de kruidnoten ook altijd pepernoten, dus dit recept gebruik ik ook gewoon pepernoten als naam :)

Voor het Better Baking platform van Kenwood heb ik een uitgebreide blog geschreven over kruidnoten. Ik geef je hierin alle tips en tricks om de lekkerste pepernoten te bakken thuis.

Lees de gehele blog over het bakken van pepernoten hier.

 
 

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Klop de boter samen met de suiker romig in je keukenmachine.

  3. Voeg vervolgens zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden, het zout en melk toe. Kneed dit geheel tot een mooi rond deeg.

  4. Maak van het deeg kleine balletjes van ongeveer 8 gram. Je kan nu ook zelf de grootte van je pepernoten bepalen. Ik vind het altijd lekkerder om iets grotere pepernoten te maken (van 8 gram) maar je kan ook gemakkelijk nu kleinere of grotere maken. Verdeel de balletjes gelijk over een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Zorg wel dat er genoeg ruimte tussen de pepernoten zit, want in de oven zet het deeg nog een beetje uit.

  5. Bak de pepernoten in de voorverwarmde oven voor zo’n 20 minuten.

  6. Laat de pepernoten afkoelen.

Basisrecept pepernoten (kruidnoten) 50-60 stuks

100 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)

100 g donkere basterdsuiker

200 g bloem

1,5 tl bakpoeder

3 tl speculaaskruiden

Snufje zout

1-2 el melk

 

Geniet!