Rode bieten tartaar met venkel, bieslook en een limoen mayonaise

 
IMG_5184-2.jpg

Lekker om te serveren als voorgerecht bij een leuk dinertje. Verras je gasten met deze heerlijke combinatie van smaken

Prep tijd: 15 min | Kook tijd: 20-30 min | Totale tijd: 35-40 min

Heb jij binnenkort een leuk dinertje gepland staan? Of heb je zin om iemand te verrassen met een heerlijk gerechtje? Deze rode bieten tartaar is leuk om te maken & heerlijk van smaak! Rode bieten vind ik altijd zo lekker zoet en met de venkel, bieslook en limoen mayonaise krijg je een lekker fris gerechtje. Je kan voor dit gerecht alle soorten biet gebruiken alleen kan het verschillen per biet hoe lang je deze moet koken. Ik gebruikte voor dit recept de zomer biet van de biologische groenten tuin in Haarlem, deze is ook lichter van kleur dan de rode biet die je misschien gewend bent.

 
IMG_5187.png
IMG_5185.png
 

Zo maak je het

  1. Als je rauwe rode bieten hebt gekocht, was ze eerst en kook ze daarna in ruim water. Als je zomer bieten hebt gekocht duurt het koken zo’n 20-30 minuten, maar als je winterbieten hebt gekocht duurt het koken 1,5 tot 2 uur. Als de bieten gekookt zijn, schil ze daarna en snij in kleine gelijke blokjes

  2. Verwijder de stelen van de venkel en snij deze samen met de knoflook en bieslook fijn. Meng de rode bieten met de venkel en knoflook en kruimel de rijstwafel erdoorheen en maak verder op smaak met peper, zout en een beetje olijfolie

  3. Voor de limoen mayonaise, mix de eidooiers, azijn, mosterd, limoensap en limoenschil door elkaar. Het is belangrijk dat je nu de zonnebloem olie in een dun straaltje in het midden van de kom gaat mengen terwijl je tegelijkertijd goed en snel blijft roeren. Je merkt nu dat er langzaam een mayonaise ontstaat. Maak nog verder op smaak met peper en zout

  4. Om de tartaars te maken kan je het beste een ronde kookring gebruiken. Schep het mengsel in de kookring en druk het goed aan met de achterkant van een lepel. Verwijder vervolgens de kookring en garneer met de limoen mayonaise, rode bieten kiemen en eventueel affila cress

Ingrediënten voor 4 tartaars

Tartaar

300 g rode bieten (ik gebruikte de zomer biet)

1 knoflook teentje

Halve venkel

1 rijstwafel

Bosje bieslook

Peper en zout

Olijfolie

Limoen mayonaise

2 eidooiers

1 tl azijn

200 ml zonnebloem olie

1 tl mosterd

Peper en zout

Sap en schil rasp van 1 limoen

Garnering

Rode bieten kiemen

Affila cress

Geniet!